Üveg? Kristály?

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a kristály és az üveg között mi a különbség. Néhányan, szerencsére már egyre kevesebben azt gondolják, hogy egy kristály ékszer vagy kristály pohár egyszerű üveg. Nos, ez azért nem így van, nagy különbség van a két említett anyag között. A Swarovski ékszer nem üveg, hanem kristály.

Ha csak a kristálypoharat vesszük alapul, akkor is jól látszik a különbség. a kristálypohár ólomkristályból készül, azaz a kvarchomok mellett ólomoxidot, hamuzsírt és még néhány egyéb anyagot is tartalmaz. Így látható, hogy nem csupán megmunkálásában, de kémiai összetételében is különbözik a sima üvegtől.

A Swarovski ékszer sem egyszerű színes vagy színtelen üveg, amit nagyon megcsiszoltak. Természetesen megjelent a piacon az utánzat is, ami viszont legtöbbször csak színes üveg. A hamisítványokat egy laikus nem feltétlenül tudja megkülönböztetni, azonban, ha már volt dolga Swarovski kristállyal, rá fog döbbeni, hogy jobban megnézve is mennyire más a kettő.

Többféle kristály van, mind más egy kicsit, nem teljesen egyformák. ha maradunk például az ólomkristálynál, melyből a legtöbb valódi kristálypohár készül, akkor elmondhatjuk, hogy az üvegnél sokkal puhább, ezért jobban megmunkálható anyagról beszélünk. Ezt az anyagok már évszázadok óta ugyanazzal a technikával munkálják meg. Magasfokú precizitás, odafigyelés és odaadás szükséges ahhoz, hogy egy kristályholmi tökéletes legyen.

A Swarovski ékszer értékét is többek között a rengeteg munka adja, amivel ezek a kisebb-nagyobb kristályok elkészülnek.

Minden egyes kristály tökéletes darab, hibátlan, ragyogó, homogén és precízen csiszolt minden apró kis oldala. De nem csak a kristály megmunkálása, kidolgozása nagy feladat. Az alapanyag elkészítése, amiből végül a ragyogó kis kő elkészül, szintén komoly, és nehéz munka.

A kristály és az üveg teljesen más fénytörési mutatókkal rendelkezik, ezért ezen tárgyak csillogásából, a visszavert fény milyenségéből már könnyű következtetni arra, hogy miből készült az adott tárgy, legyen az egy váza egy pohár vagy egy Swarovski ékszer. Egy igazi kristály, egy Swarovski ékszer köve például szivárványszín tündöklést ad vissza, de egy sima üveg soha nem képes ilyen gyönyörűségre.

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy egy váza megkocogtatásával kideríthető, hogy kristályról van-e szó. Nos, a rezgéseket nem csak maga az anyag, de az öblösség a vonalvezetés is befolyásolja, sőt az anyagvastagság is. Éppen ezért egy valódi kristály váza, ha például vastag falú és négyszögletes, sosem fog úgy csengeni, mint egy öblös vékony falú pohár. És ez roppant megtévesztő lehet, ezért ne is erre adjunk, ha mindenképpen kristálynyomozásba kezdenénk. Kristályt vásároljunk inkább megbízható helyről, mint amilyen a kristálypláza webáruház, így biztosak lehetünk abban, hogy a pénzünkét azt kapjuk, amit ígérnek.