Az antik bútor felújításban rejlő lehetőségek

Miben hasonlít az antik bútor és a bor? – kérdezhetnénk. Abban, hogy idő nemesíti és értékesebbé teszi azokat. Ahogy a jó bor is minél öregebb, annál jobb, úgy az antik bútor is annál értékesebb, minél régebbi. Mindkettőnél nagyon fontos azonban a tárolás. Mind a bort, mind a bútort tönkreteheti a helytelen tárolás, a nem megfelelő karbantartás.

A bútoroknak, a fának sok ellensége van. Ilyen a nem megfelelő időjárási viszonyok, a kártevők, rovarok, fizikai sérülések, de maga a tény is, hogy a bútor anyaga önmagában is elöregszik, meggyengül, eldeformálódik. Jó hír azonban, hogy az antik bútor restaurátorok minden ilyen károsodásra tudnak megoldást, minden antik bútort képesek megmenteni. Lehet, hogy a funkciójuk nem lesz tökéletes, de a restaurálás során a legrosszabb állapotú antik bútornak is vissza lehet adni a megkopott szépségét.

A restaurálás célja az eredeti állapot visszaállítása, ha ez nem kivitelezhető, akkor pedig az állagának a megóvása. Vannak, azonban akik nem ragaszkodnak mindenben az eredetihez, de fontosnak tartják, hogy a bútordarab funkcionáljon. Ilyenkor némi kis „csalással” orvosolható a baj, és mai, modernebb, erősebb vasalatokkal, vagy pótlással javítható a bútor. Ezen kis csalás következtében a bútor ugyan veszít az értékéből, ám használható lesz. Minden a megrendelőn múlik. Nyilván az az igazi, ha antik bútordarabunkat az eredeti állapotába lehet hozni, bár ez sok esetben igen költséges feladat.

Éppen ezért az antik bútor restaurátor először feltérképezi az adott helyzetet, felméri a bútor állapotát, és megvizsgálja a lehetőségeket. Ha a bútornak szerkezeti hibái is vannak, akkor azzal kezdődik a felújítás, azok kijavításával, pótlásával, valamint a korpusz elemek megerősítésével. Komoly feladat és nagy szakértelmet kíván a restaurátor részéről az intarziás betétek javítása és/vagy pótlása. Fontos az antik bútor restaurálás során a felületkezelés, hogy a felhasznált anyagok kompatibilisek legyenek, ellenkező esetben ezek komoly kárt tudnak okozni.

A klasszikus antik bútor restaurálás esetén a felületkezelésnek is korhűnek kell lennie, ez sok kézimunkával járó politúrozást jelent, bár a politúr sérülékeny, és van egy természetes sárgulása, így vannak már modernebb technikák is, mint például az UV védelemmel ellátott lakkok alkalmazása.