Antik bútoraink védelmében

Gyakran halljuk a szót: bútorrestaurálás. Ilyenkor az átlagember azt gondolja, hogy a már megunt, kicsit megkopott konyhaszékeket átfestjük, a megsárgult konyhabútort öntapadós tapétával letapétázzuk. Nos, nem erről van szó. A restaurálás kifejezés pontos értelme: Egy alkotás eredeti formába való visszaállítása. Attól persze, hogy a házgyári konyhabútort lefestjük eredeti színére, még nem végeztünk bútorrestaurálást.

restaurátorRestaurálásról akkor beszélünk, ha egy antik bútor állapotát akarjuk eredeti formájába hozni. S bár egy ügyes kezű ezermester sok mindenre képes, az antik bútor felújítás mégis komoly szakma, hovatovább művészet. A restaurátor ismeri a bútor eredetét, történetét, keletkezésének idejét, stílusát, annak elemeit, fő jegyeit, s képes ezeket megfelelően visszaállítani. A restaurálás során törekedni kell arra, hogy az eredetivel megegyező, vagy arra teljes mértékben hasonlító anyagokkal, alkatrészekkel dolgozzon az antik bútor restaurátor, hiszen csak így képes az eredeti állapotot megőrizni, visszaállítani.

Az antik bútor csak akkor lesz értékes, ha szakszerű, tökéletes restaurálási folyamaton esett át. Ehhez azonban elhivatott, profi szakemberre van szükségünk. Az antik bútor értékes dolog, így nem adhatjuk laikus kezébe, az érték megőrzés érdekében, és nem barkácsolhatjuk mi magunk sem, mert akkor szeretett bútordarabunk csak veszít az értékéből és szépségéből is.

Milyen műveleteket végez egy antik bútor restaurátor? Már a tisztítás is a restaurálás része. De ide tartozik a fényezés, politúrozás, intarziajavítás, réz-és kagylóberakás javítása, kárpitozott felületek helyreállítása, képkeretek restaurálása. Mint látjuk, széleskörű feladatról van szó, melyet csak úgy lehet maradéktalanul elvégezni, ha a restaurátor komoly szaktudással és tapasztalattal rendelkezik. Nem mindegy tehát, hogy kire bízzuk antik bútorainkat, mint ahogy orvost is nagy körültekintéssel választunk magunknak. Márpedig a restaurálásra azt mondják, hogy ugyanaz, mint az embernél a plasztikai sebészet.

Van néhány dolog, amit jó, ha tudunk, ha végre hazavihetjük a restaurátor műhelyéből a bútorunkat. Az egyik ilyen, hogy a restaurálásról feljegyzés készül, amit minden esetben kérjünk el, ezeken a restaurálás minden mozzanata szerepel, valamint fel van jegyezve a felhasznált anyagok listája. Ha otthonunkban elhelyezzük a bútort, akkor a tisztításánál ügyeljünk arra, hogy csak alkoholmentes és egyéb oldószermentes tisztítószerrel lehet tisztítatni.

A bútorokat lehetőség szerint annak tudatában helyezzük el, hogy a változó hőmérséklet, a levegő páratartalma, valamint a tűző nap károsíthatja a felületkezelést.