Antik bútor a lakberendezésben

Sokan, ha új lakást vásárolnak, vagy építenek, és épp berendezni készülnek azt, akkor elmennek a bútorboltba és a legdivatosabb, legmodernebb bútorok garmadájából tudnak válogatni, hogy ízlésesen, saját stílusuknak megfelelően rendezzék be otthonukat. Van, aki a divat, a stílusirányzatok változásával rendre lecseréli a bútorzatot, hogy mindig a legújabb trend szerint legyen berendezve a nappali, étkező, hálószoba.

Azonban van egy olyan réteg, aki nem a modern, legújabb bútordarabokkal veszi körül magát, hanem a régiség, az antik bútor varázsa ragadja meg, s ennek jegyében szeretné berendezni az otthonát. Ez némileg nehezebb, hiszen ezek nem kaphatók a modern, csillogó-villogó több ezer négyzetméteres bútoráruházakban, ezen darabok beszerzése kicsit időigényesebb, nehezebb feladat.

A szerencsésebbek nagyszülőktől, dédszülőktől, idősebb családtagoktól megörökölték a régi antik bútorokat, de ez nyilván nem adatik meg mindenkinek. A régiség gyűjtők, antik bútor kedvelők előszeretettel járják a vidéki vásárokat, ahol fellelhetőek az antik bútorok gyöngyszemei, ahogy aukciókon is szert tehetünk egy-egy ritka kincsre. Aki szeretne antik bútort magának, érdemes akár lomtalanításon is szétnéznie, soha nem lehet tudni, hogy milyen régi kincsre bukkanunk egy-egy régi padlásról, vagy hagyatékból.

Az antik bútordarabok legtöbbször nem érintetlenül, tipp-topp állapotban kerülnek elő , azok legtöbb esetben felújításra, restaurálásra szorulnak. Szerencsére ma is találhatunk olyan elhivatott, ügyes kezű, műértő szakembert, antik bútor restaurátort, akire bátran rábízhatjuk ezeket a bútordarabokat, aki csodákat képes tenni vele.

Az antik bútor felújítás cseppet sem könnyű, ám szép hivatás, a restaurálás célja, hogy a bútordarab mind funkciójában, mind küllemében az eredeti legyen. A restaurátor feladata, hogy ezeket az értékes bútordarabokat megvizsgálja, megállapítsa, hogy mit tud vele tenni, majd megkezdje a restaurálást.

Ha szerencsénk van, akkor a bútor a restaurálás után alkalmas lesz arra, hogy eredeti funkcióját betöltse. Vannak olyan szerencsés esetek, amikor az antik bútor olyan jó állapotban maradt meg, hogy elég csupán annak tisztítása, s máris eredeti szépségében, eredeti funkcióját betöltve tündököl. Sajnos azonban ez a ritkább eset. Nem kell megijedni akkor sem, ha komolyabb restaurálás szükségeltetik, ugyanis egy ügyes kezű mester csodát tud tenni a bútorral, és képes megmenteni dédanyáink komódját, biedermeier étkezőjét, egyéb antik gyöngyszemeit.