A restaurálás, mint művészet

Akik szeretik a régiségéket, régi dolgokat, tárgyakat, ódon könyveket, festményeket, antik bútorokat, szobrokat és egyéb műalkotásokat, őket bizonyára érdekli, hogy miként lehet egy-egy értékes, szép dolgot újjávarázsolni, felújítani, megóvni, illetve megőrizni az utókor számára.

A restaurálás mindez együtt véve, egyszerre nevezhetjük mesterségnek, tudományos kutatásnak, valamint művészei tevékenységnek. A restaurálás gyakorlatilag egy szakma, ugyanakkor egy egész életre szóló hivatás is egyben. A restaurátor a munkadarabban, munkafolyamatban nem egy tárgyat lát, nem egy elvégzendő feladatot, számára megszólalnak a műalkotások.

Különösen azok számára, akik nem munkának, hanem hivatásuknak érzik ezt a feladatot. Egy elhivatott restaurátor nem siethet, nem kapkodhatja el a munkáját, nem fejezheti be a munkaidő végével a munkafolyamatot, hanem apró részletességgel, türelemmel, tisztelettel viseltet a munkája, a műalkotás irányába.

A restaurálást akár egy magatartási formának is nevezhetnénk, mellyel értékeket őrzünk meg, és adjuk át azt a következő nemzedékeknek. A restaurálásnak etikája van: megismertetni egy adott műtárgyat, felhívni az állapotára a figyelmet, jelezni annak veszélyforrásait. A restaurálás során eredeti állapotába kell visszaállítani a műtárgyat, azonban, ha ez kivitelezhetetlen, akkor konzerválni kell, mégpedig úgy, hogy minél kevesebb kiegészítést alkalmaznak rajta. Fontos, hogy a restaurátor nem teheti meg, hogy átalakítja, vagy befejezi az adott műtárgyat.

Akik érintettek a témában, vagy egyszerűen csak érdeklődnek a régi műalkotások, a restaurálás iránt, egy, a napokban megnyílt sepsiszentgyörgyi tárlaton gyönyörködhetnek a különböző kiállított műtárgyakban. A restaurálás művészete címmel nyílt kiállítás különféle restaurátori munkákba enged betekintést.

Az antik bútor felújítás kicsit más, mint mondjuk egy festmény, szobor restaurálása. Itt nem csak a külcsín a fontos, nem csak egy kiállítási darabot újít fel az antik bútor restaurátor, hanem feladata kettős. A bútor restaurátornak arra is ügyelnie kell, hogy az adott darab használható is legyen, funkcionáljon.

Sajnos azonban erre nem mindig van lehetőség, van, hogy csak küllemre újítható fel egy adott bútordarab, de ezt minden esetben megbeszéli a restaurátor a megrendelővel. Az antik bútor azonban olyan műtárgy, mely funkciója elvesztése mellett is értékes, szemet gyönyörködtető dísz, kiállítási darab, múltunk egy darabja.